Monday, December 6, 2010

Spinatimögin

Ega ma spinatist suurt lugu ei pea, aga kuna ta sisaldab nii tohutul määral rauda, siis aeg-ajalt ikka olen spinatisuppi keetnud. Püreesuppi. Sellist tavalist mille retseptid on aboluutselt igas kokaraamatus. Nüüd olen hakanud lisanditena supi valmides pooliku muna asemel nagu Soomes kombeks peale raputama näiteks praetud maksaribasid ja Boheemi eeskujul tavalist kergeltsoolatud lõhet. Annab mõnusa nüansi muidu nii tuimale spinatile.

Eile katsetasin aga olude sunnil sellist möginat.
kogus jälle 1 inimene.

või
5 küüslauguküünt
Pool pakki külmutatud purustatud spinatit
2 viilu soolalõhet
hunnik koriandrit
4 tk päikesekuivatatud tomatit
riivitud juust


Kõik selle panin järjekorras kihiti või sisse väikesele pannile ja kui muu oli veidi haudunud raputasin juustuga üle. Kokku sai õhtune pidusöök. Või pidune õhtusöök.
Roheline, roosade kalatükkide, punaste tomatitäppidega ja kollase kaanega.

Tuesday, November 23, 2010

Üks eesti asi

Selles salatis, minu tänase õhtu soojaks tegi sai sisse üks eesti asi.
VERIKÄKK

Vaja läks (1 inimesele)

Pool ümarat jääsalatit
Pool tomatit
pool väikest sibulat
Natukene kodujuustu
supilusikatäis kappareid
pool väikest verikäkki


kastmeks
vedel hapukoor või maitsestamata jogurt
soola, pipart, ja 2 cm wasabipastat. Segada omavahel.

Verikäki lõikasin rõngasteks, siis neljaks ja praadisin.
Tilgutasin lisaks pannile balsamicot ja panin teise poole sibulat kui ühelt poolt oli praetud.

Ja siis kihiti kõik üksteise otsa.
Läks alla küll!

Wednesday, November 17, 2010

kõik rohelised on sõbrad...

...kõik punased aga mitte.

Eile õhtu tõi kõigi roheliste sõpruse suure kiidulaulu - salatisse mahtusid porru, sibul, till, basiilik, jääsalat, sellerivarred, küüslauk, kapparid, oregano.
Kaunist tervikut mahendas kodujuust.

Täna mõtlesin teha punaste sõpruskohtumise ja sain valusa tagasilöögi. Võin kindlalt väita et kooslus:
Peet-paprika-tomat-tshillipipar- jõhvikad ei kõlba mitte kuhugi. Selleks et midagi-gi välja tuleks tuleks keedetud peeti ilmselt pisut marineerida magusamaks, näiteks mee-portveini marinaadis. Tomat tuleks kuumutada pannil pehmemaks mingi balsamico sees. Liiga palju mässamist vist ühe lihtsa ja tervisliku õhtusöögi jaoks aga no mis teha kui majas muud punast polnud ja kere oli hele.

Wednesday, October 6, 2010

After 6 and Over 30

Kui asjaolud satuvad tõesti nõnda kokku, et teil on vanust üle 30 ja kell on kuus läbi, siis ei jää muud üle kui lõhestada üks vägev kõrvits ja asuda kolmekäigulise kollase eine tegemisele

Kõrvitsa kitsejuustu supp

Parajalt paks tükk kõrvitsat
1 porgand
ingver
mesi
kitsejuust 100 g
röstitud kõrvitsaseemned
tükk võid või koort
küüslauku


Ingver, küüslauk ja porgand, kõrvits kuumutada kergelt pannil meega, ajada katlasse hautada pehmeks, vuristada mikseriga püreeks ja lisada kitsejuust ja peenestada seegi supi sisse. Peale võib panna seemneid ja tilgutada pestot.



Roog nr 2.
Praad.

Kõrvitsaviilud õli ja tüümianiga kokku ja ahju. maitseks peale soola, pipart. Kui kõik tükid enam-vähem pehmed, siis katta mandlilaastude ja kangema juustuga.
Magus nagu pirukas!

Magustoit.
Kook

vaja läheb

5 muna
250 g kohupiima
250 g mascarponet
1 sl tärklist
500 g kõrvitsat
suhkrut 5 sl
vanillisuhkrut
apelsinikoort v sidrunikoort
muretaigen- 200 g margariini, 200 gr jahu, mett, 1 muna ja küpsetuspulber.

Kõrvitsa riivisime, hautasime segu potis poolpehmeks, jahutasime. Siis segasime ülejäänud ained kokku ja mikserdasime läbi. Muretaigna põhi tuleb 10 min. ette küpsetada. Sügavasse vormi ja tegelikult tuleb juustukook, millest peale värvi ei reeda kõrvitsat miski. Ainult et pool kilo tervist on sees, seda me teame. Koogiidee saime Anni Arrolt.

Tuesday, July 13, 2010

pirr-porr-põrr kukeseenesupp

Tihtilugu kipub toormahla tehes järgi jääma peenikene porgandipudru, millega alati ei viitsi midagi peale hakata. Seekord võtsin ette ja tegin sellest suupärase põrkna-kukeseene supi.
Pruunistasin pannil seened, küüslaugu, sibula, natuke (0,5 cm) värsket ingverit, lisasin tilga konjakit ja mett, näpuotsaga kaneeli.
Heitsin need kõik juba haudunud porgandimassi sisse ja lõpus kui oli läbi haudunud ja et liiga tervislik ei oleks lisasin killukese võid ja toorkitsejuustu. Uhh sai hea- - oli selline püreesupi ja tavalise supi ristand!

Thursday, June 3, 2010

Tuleneelajate kõrvitsasupp

kilo kõrvitsat
4 küüslauguküünt
1 sibul
2 porgandit
1 cm ingverit
sellerivarsi
paar piripiri piprakauna
poolik puljongikuubik
koriander, tüümian
kitsejuustu

Röstisin pannil väikses õlis peeneks hakitud porgandi, ingveri ja küüslaugu, valasin potti, lisasin veidi vett, kõrvitsakuubikud ja pipra, veidi hiljem selleri ja soola. Hautasin pehmeks ja püreestasin saumikseriga. Siis sain aru, et valminud oli tuleneelajate supp. Ja kuna oli eriti vänge, ja võttis silma veele, siis uhasin sekka toorkitsejuustu. Kõrvitsaõli ja natuke röstitud kõrvitsaseemnepuru katteks peale ja sai nii hea, et kõrvale veel veidi röstitud saia. Sobib õhtu, lõuna ja hommikusöögiks. Värv ka kuldne.
Kui tuld neelata ei soovi võib piripiri panemata jätta.

Wednesday, January 6, 2010

väga hurmav läätsesupp

Kaheinimese portsioniks läheb vaja
paras peotäis läätsesid
karp kirstomateid
kimbuke rukola salatit
väike kimp koriandrit
1 sibul
5 küüslaugu küünt
soola pipart
oliiviõli ja killuke võid


Tegin nõnda:

Läätsed leotasin ja keetsin pehmeks. Siis röstisin pannil eraldi kirsstomatid, sibula ja küüslaugud. (Hmm, tomatite röstimisel viskasin lisaks õlile ka sortsu brändit.) Korraks kuumutasin ka rukola salatit. Segasin kõik ühte potti, lisasin vett, niiet kõik ained olid kaetud ja viimasena viskasin sisse hakitud värske koriandri ja kuumutasin pisut kuni tomatitel nahad pehmed.

Tundus, et seda võib tarbida vabalt nõndasamutigi, ent mul oli vaja lisada veel törtsuke bulgaaria jogurtit, maitsestamata jogurt käib kah, ning siis kogu ilu mikseriga püreestada. Aga Värvikirevuse üle ei saanud kurta ei püreestamata, ega püreestatud vormis. Ja milline maitse, sõin kaheinimese portsu lihtsalt järjest ära sest tekkis täielik sõltuvus- kui ma seda kohe veel ühte kausikest ei saa, siis ma ei mängi! Kaunistasin koriandrilehekeste ja oliiviõlitriibuga. Kui poleks õhtu, oleksin killukese võid silma visanud.

Päevasel ajal võiks soovitada süüa ka röstitud saiakrutoonidega.