Wednesday, January 11, 2012

Preemia

Kui on väga vaja ennast premeerida ja raha napib, aga u 5 ühikut võiks välja käia, siis minu jaoks on juba mitmeid aastaid hõrgutav preemia üks järgmine salat. Kogus on kahele.

karbike rukkola salatit
2 pirni
1 suitsukana rind või koib. (ideaalvariandis suitsetatud part muidugi, aga Eestist seda ei saa ilmselt)
seesamiseemned kui on.
Kaste: Balsamiäädikas - mesi- oliiviõli

Monday, January 9, 2012

salatiorgia

Kommodor on viimasel ajal köögis kõvasti sušimeisterdamise oskusi arendanud, aga kuna neid trikke leidub igal pool, siis ei hakka neid siia kirja panema. Panen iseenesele meelespidamiseks kirja faktid, mis kipuvad õhtuste salatite tegemise juures meelest minema.

Õhtused kerged salatid -põhi: jääsalat v lehtsalat, tomat, kurk, maitserohelised, ja muud rohelised taimed (spinat, rukkola jt)  teevad hõrgutiseks järgmised koostisained:
(kombineerida eraldi vastaval salati iseloomule ja külmkapi võimalustele ja kõiki korraga pole mõtet panna :)

röstitud kõrvitsaseemned
röstitud päevalilleseemned
kergelt küpsetatud kitsejuust
mozzarella
fetajuust
mee ja küüslauguga praetud kanafilee
peeneks hakitud ja praetud kanamaksaribad
avokaado
riivitud parmesanilaastud
röstitud šampinjonid
kerges õlis või võis praetud värsked sojaoad (müüakse ökopoes külmutatult)
peeneks hakitud tsitruselised- mandariini, greibi, apelsinitükid
ananassitükid
hakitud maasikad, virsikud, mangod ja pirnid ja muud magusad mõnusad marjad või puuviljad  isegi kui neid on hästi natuke
 kõikvõimalikud kalad, tuunikalakonserv, lõhe, forell ja muud graavikalad, soolakalad ja
ja isegi kodujuust!


Vahel piisab ka kui sellele salatipõhjale on peale panna ainult üks v kaks neist komponentidest.
Ja selle kõik teeb rõõmsamaks loomulikult täiesti tavaline
sidruni-mee-oliiviõli kaste
õli-sinepi-mee-sidrunikaste 

sidruni võib asendada ka mõne magusama tsitruselisega ja mesi ära jätta.