Monday, December 30, 2013

Kasukas

Koostis:
1 keedetud kartul
1 keedetud porgand
1/2 keedetud peeti
1 õrnsoola heeringa filee
1 muna
1/4 sibulat
hapukoort, majoneesi
1/2 õuna

Kodustest tingimustes ilma profiriistadeta saab sellise ilu taldrikule võluda ühe papist väljalõigatud rõnga ja teibi abil.
Riivida kõiki koostisaineid kihiti üksteise otsa, alla heeringas, siis sibul, õun, kartul, porgand, peet jne. Kui soovi on, võib teha ka kõiki aineid mitu kihti. Peale koore ja majoneesi segu ja üle raputada keedetud muna puruga. Võrratu pühapäevahommikute eine! Õhtuks on omandanud külmikus veelgi pidulikumad noodid.



Wednesday, October 30, 2013

Lihtne läätseborš

Vaja läheb
1 toores peet
2 keskmist porgandit
peotäis rohelisi läätsesid
3 sibulat
1 küüslauk
2 spl maisitärklist
100 g suitsuliha
näputäis värsket koriandrit ja tüümiani
soola, pipart

Eile sai improkorras kokku keeratud järgmine supp. Peedi ja porgandi riivisin ja röstisin kerges võis pannil. Sibula ja küüslaugu praadisin kergelt. Suitsuliha ka kergelt. Läätsed olid eelnevalt leotatud ca 2 tundi. Kallasin kõik patta. Allesjäänud rasvas paisutasin maisitärklise, valasin vett peale ja lükkasin kõigele sekka. Maitsestasin ja keetsin kuni läätsed olid pehmed. Lisada vajadusel puljongit või vett.


Tuesday, October 1, 2013

Lõõride avamise supp

Kui on nohu ja köha ja enam rohkem kuskile midagi sisse võtta või peale määrida ei õnnestu,  siis üks korralik lõõriavamise supp teeb pool tööd igasugu ravimite eest ära.

Vaja läks:
1 paprika
5 suurt tomatit
3 cm ingverit
1-2 sibulat
1 küüslauk
100 g suitsusinki
150 g rohelisi läätsi
värsket koriandrit
parmesani juustu
musti oliive
soola, pipart

Koguse mõttes jagub sellest umbes kolmele, arvestusega, et kõik saavad kaks portsu.

Läätsed keema, peeneks hakitud ingver, küüslauk, sibul ja peeneks hakitud sink pannile.  Kui see on läbi praetud, lähevad pannile ka paprika ja tomat, kus neid natuke rasva sees ehmatatakse. Läätsed kurnata, uus vesi potti ja kogu kraam pannilt sinna sisse. Ajada keema, hautada umbes 10 minutit.
Serveerimise iluks saab siis juurde panna maitserohelist, riivida juustu ja poetada sisse mõned oliivid.
Kuna haigel inimesel pole sobilik poodi parmesani järele minna, siis panin tavalist juustu, aga see tegi, teate küll, neid venivaid asju. :)
Atsihh!

Wednesday, June 12, 2013

Onu Ardi imettegev soljanka

Selle retsepti leidsin FB-st ja kuna see kõlas mu maitsemeelele nii usutavalt ja võrgutavalt, riputan selle siia ka, et ta ära ei kaoks ja oleks käepärast võtta sel hetkel kui seda kõige rohkem vaja on.

300g supikonte,
250g veiseliha,

100g suitsusinki,
90g viinereid (suitsu),
90g täissuitsuvorsti (Oskari Moskva),
140g veiseneeru,
ja muid häid lihatooteid,
200g sibulat,
200g soolakurki,
80g kappareid,
40 g rohelisi oliive,
80 g musti oliive,
80 g tomatipüreed,
40 g võid,
1,6 l lihapuljongit,
2-3 loorberi lehte,
pipart,
soola,
1 sidrun,
160 g hapukoort,
maitserohelist.


Koguste juures pole loomulikult gramme vaja taga ajama hakata.
Mis rohkem meeldib seda rohkem .

Supikontidest (neid võid enne ahjus või kuumal pannil kuumutada et saada paremat maitset) ja veiselihast keeta puljong (ikka pikalt ja pidulikult) ära unusta loorberi. Puljong kurnata. Lihal lasta jahtuda väheses puljongis.

Siia juurde pisuke puljongi keetmise juhtnöör, noh neile kes ei tea .


1 kg looma reie või säärekonte
(koos vähese lihaga)
1 suurem mugulsibul
2 keskmist porgandit
100 g juursellerit
4 l vett


Pese puljongikondid voolava vee all. Ilmatu hea puljongi saab eelnevalt praeahjus kuldseks küpsenud kontidest. Pane kondid suuremasse kastrulisse ja vala peale külm vesi. Lase puljongil tasasel tulel keema tõusta. Jälgi puljongit ja eemalda sellelt vaht. Keeda (tasasel tulel) kuni 1 tund.
Vala esimene puljong ära, loputa puljongikondid veel kord — sooja veega — ja pane uuesti vaiksele tulele keema (kehtib kui kasutad küpsetamata konte). Jälgi puljongit ja eemalda tekkinud vaht. Keeda ca. 2 tundi. (õige kraami saad siiski õhtul keema pannes ja hommikul lõpetades ).
Koori sibul, porgand ja juurseller, lõika sektoriteks ja rösti rasvainet lisamata kuumal pannil. Lisa köögiviljad puljongile (nii saab puljong kuldse värvuse ja hea maitse). Keeda veel umbes 1 tund.
Kurna valmis puljong, lahuta kontide küljest liha, seda saad supis kasutada. Jäta puljong veidikeseks ajaks seisma.


Neerudelt eemaldada kelme, lõigata pikuti pooleks ja leotada vahetatavas külmas vees 3-4 tundi. Leotusvesi valada ära, neerud pesta ja panna uue veega keema.
Keeta nõrgal tulel 1-1,5 tundi. Kogu selle neerudega jändamise aja saab lasta puljongil keeda.

Kooritud sibulad lõigata poolrõngasteks või veerandikeks kui ei taha, et sibul üle lusika ääre ripuks, kuumutada võis, kaane all kuni pehmenemiseni, lisa tomatipüree ja kuumuta, kuni või värvub ning eraldub tomatipüreest.

Kurgid koorida, eemaldada seemned, lõigata viiludeks ja kuumutada väheses puljongis 10 minutit. Kapparid nõrutada soolveest. Oliividel eemaldada kivid.

Keedetud veiseliha, neerud, sink, vorst ja viinerid lõigata õhukesteks viiludeks.
Panna potti (prae neid siis natuke võis), lisada sibula ja tomatipüree mass, kurk, kapparid, rohelised oliivid, vürtsid ja sool. Valada peale puljong ja keeta 10 minutit tasasel tulel. Lasta 15 minutit tõmmata.

Serveerimisel tõsta soljanka taldrikutesse, lisada mustad oliivid ja hapukoor ning peale asetada sidruniviil ja puistata hakitud maitserohelist.

Keetmise ajal tempida loomulikult ka törtsu suhkru ja sidrunimahlaga.

Thursday, June 6, 2013

Rukkisõrnikud

2 muna
1 pk ricotta kohupiima
1/2 tl soola
2 tl suhkrut
100 gr maasuitsusinki
3-4 sl rukkijahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
võid

Kuna ma ei tea, kas sellist asja on varem tehtud ja ma ei ole kunagi midagi sellist kusagil maitsta saanud, siis pean seda oma retseptiks. Maasuitsusingi hakkisin hästi peenikeseks ja segasin taigna sisse. Muna vahule, siis kohupiim, ja siis kõik ülejäänu. Praadida võis või õlis ja süüa hapukoorega.


Tuesday, May 28, 2013

Rukolapesto

Sain ökopoest kogemata kodumaist peenral kasvanud rukolat suuremas koguses (pea kilojagu) ja tuli mõte rukolapestot katsetada.
Vaja läks kõiki traditsioonilisi pestoaineid: väga kõva juustu, oliiviõli, maitseaineid, rukolat, natuke haput sidrunit ja mina kasutasin india pähkleid, sest piiniaseemned on kole kallid ja Viljandis neid sageli poes pole kah. Kui sama asja uuesti teeksin, lisaksin lusikatäie mett pisut väljakasvanud rukola mõruduse leevendamiseks ja küünekese küüslauku, sest seda saab süüa siis kui pole lähiraadiuses neid, kes küüslauku ei talu.

Aga jah, sellest tavapärasest poes müügil olevast rukolast seda asja teha ei soovita. See kõlbab niisama pirni ja suitsetatud pardirinna salatiks ka imehästi koos paari tomati ja pähklitega.

Wednesday, February 20, 2013

Lõhe-apelsinisupp

Üle pika aja õnnestus tekitada supipotti midagi meeleolukat.
Selleks läks vaja

300 g lõhefileed
2 kartulit
2 keskmist porgandit
1 cm ingverit
pool punast paprikat aga võib ka terve panna.
1 apelsin
100 g vahukoort
1 purk kookospiima
soola, pipart

Porgandi ja ingveri riivisin, paprika ja kartuli tegin pisikesteks kuubikuteks ja rõstisin kõik koos kerges õlis supipoti põhjas. Poole apelsini koore riivisin ka sinna sekka. Seejärel valasin vee peale ja hautasin ca 15 min.  Siis lisasin tükkideks lõigatud apelsini. Siis läks sisse kookospiima purk, tükeldatud lõhe ja kõige lõpuks sool, pipar ja vahukoor. Hautasin u. 15 minutit.