Saturday, January 29, 2011

Baklažaani-paprika-kitsejuustu terriin

Vaja läheb

1 baklažaan (selline sinakasmust, mitte see roheline suvikõrvits)
2 punast paprikat
150 g pehmet kitsejuustu
potitäis basiilikut

Selle roaga on päris kõvasti jändamist. Ideaalis oleks nii baklažaan kui ka paprika grillitud. Kui pole ahju, ajab ka pliidiga asja korda.

Baklažaan lõigata pikuti õhukesteks (max 0,5 cm) viiludeks ja praadida oliiviõlis mõlemalt poolt kergelt pruunikaks. Maitsestada soola ja pipraga. Panna köögipaberile jahtuma ja nõrguma.
Paprikad grillida või küpsetada ahjus tervetena ja siis lõigata 4ks või praadida pannil, pikuti 4ks lõigatult.
Leida mingi ahjuvorm kuhu panna kihiti baklažaanid, paprikad, kitsejuust, basiilikulehed, igat kihti umbes kaks korda.
küpsetada kergelt ahjus ca 10 minutit 200 kraadiga. Jahutada, lõigata terava noaga parajad triibulised lõigud.

Kui ahju pole võib sama asja täiesti külmalt kokku panna ja külmikusse mõneks tunniks kuni ööpäevaks seisma jätta vormi sisse, panna peale mingi raskus. Siis keerata vorm teistpidi ja serveerida kihiline terriin. Kõrvale sobib valge liha või punane kala.
Olen midagi sarnast kuskil puhvetis kunagi söönud, aga täna tegin iseseisvalt iseenese tarkusest. Tarkuseterana- tasuks ära oodata, kuni see asi täielikult jahtub ja isegi külmaks läheb.

Tuesday, January 18, 2011

Elegantne magustoit

Ingveri-pähklikoorikuga praetud banaan vanillijäätisega

Just selline kiirmagustoit, mis rebib sind lahti argipäeva hallusest.
Vaja läheb

1 banaan
Värske ingver max 1cm jupp riivitud
10 pähklit mandlit uhmris purustatud
lusikatäis mett
killuke võid
jäätist

Praadisin banaani ühe külje võis ära, lisasin riivitud ingveri, keerasin banaani teistpidi, lisasin pähkli-mandlipuru ja lõpus lusikatäie mett. Praadisin kuni banaan oli mõlemast küljest pruunikas ja vaatasin, et kõrbema ei läheks. Panin banaani taldrikule, pähkli - ingveri - mee segu selle peale ja jäätisetükid peale sulama.

Lasin hetke jahtuda ja sain vapustustavalt toreda magustoidu. Jahtudes oli pähklimeesegu kergelt karamelline ja banaani peale tekkis kõvem koorik. Nii hea!

Friday, January 7, 2011

ikkagi kollane

Vahepeal on jälle lõhestatud üks kollane kõrvits

Ühest poolest sai suitsune kõrvitsacappuchino
Vaja läks - kogused umbes

Või
kõrvits
suitsuliha või kuumsuitsulõhe
vahuveini
kõrvitsaseemneid
vahukoort
maitseaineid

Kõrvits kuubikuteks ja pannil kergelt võis (ja tilga meega) kuumutada, keeta parajas koguses vees (et ei upuks liiga) potis pehmeks, püreerida. Lisada riivitud suitsujuust ja natuke vahukoort. Viimases keemisfaasis vahustada ja lisada vahuveini umbes klaasikesejagu või rohkem, et supp oleks mõnusa konsistentsiga. Kuumutada keemiseni. Maitsestada soola ja pipraga. Suitsuliha praadida pannil kõrneteks. Kui liha pole siis kuumsuitsu lõhe sobis ka hästi.
Asetada liha või kala taldriku põhjale ja valada üle kõrvitsasupiga. Peale vahustatud vahukoorest mütsike. Röstitud kõrvitsaseemned.

Teine kollane tuli
Pähkline kõrvitsasupp.

Muidu koostises ikka
kõrvits
peenestatud röstitud pähklid ja mandlid
pannil rõstitud suitsulihakõrned ja küüslaugud

Selle tegemine sama mis eelmiselgi, püreestamisehetkel lisada pähklisegu. Hautada koos, püreerida, maitsestada Koguseliselt pähkleid u 1 peotäis. Ja siis vastavalt fantaasiale. Vahukoort võib ka panna peale törtsukese, sobib alati. Kõrvitsaõli piisad supi peal mõjusid kaunistusena, seekord polnud neid seemneid vaja. Pähkel oli niigi tugeva maitsega. Küüslauk muidugi läks magusaks praadimisel.

Hmm, homme on menüüs sama, aga sellele viimasele supile panen pisut kookospiima ja natuke tšillit. Siis saab pähklikõrvitsasupist tšilline kookosekõrvitsasupp.