Wednesday, December 7, 2011

Isetehtud piparkoogitaigen

Isetehtud piparkoogitaigen on midagi enamat kui jalgpall. Igatahes võib edaspidi põlgusega vaadata kõiki mõttetuid maitsetuid taignaid poelettidel ja sa ei osta neid enam kunagi.

See siin on Krista MAMMA retsepti järgi
Ühe koguse jaoks on vaja:
1,3 kg suhkrut + 0,5 l vett = 1,7 kg siirupit
3 tl nelki;
1,5 tl kardemoni;
3 tl kaneeli; apelsinikoort
500 g võid;
300 g hapukoort
6 munakollast;
0,5 tl soola;
4 tl soodat
2 tl sidrunihapet;
2 kg jahu

Ja siis saab kokku tsipa alla 5 kg tainast

See kogus on just parasjagu niipalju, et saad endale teha korvitäie piparkooke ja siis sõpradele poolekilolisi pätsikesi jagada jõulukinkideks.

Aga protsess on ka oluline, ehk kuidas teha:

u 1/4 suhkrust tuleb sulatada ja pruunistada kuumal pannil, et tekiks mõnus karamellilõhn
Lisada ettevaatlikult kuum vesi, segada
Lisada ülejäänud suhkur ja keeta siirupiks kuni suhkur lahustub
Kuumale siirupile lisada peenestatud maitseained ja riivitud apelsinikoor  ja jätta siirup mõneks ajaks jahtuma
Kui siirup on pisut jahtunud lisada või, hapukoor ja lõpetuseks ka vahustatud munakollased.
Veerandile kogusele jahust segada hulka sooda ja sidrunihape ja hõõruda see läbi sõela.
Seejärel sõeluda kogu jahu siirupisse.
Ja siis sõtkuda, sõtkuda, sõtkuda ja jaotada pätsikesteks.
Taigen võiks enne ahjuminekut seista 2-3 nädalat jahedas.

Taigen tuleks rullida üpris õhukeseks, sest ta kerkib päris korralikult. Tulevad õhulised suussulavad piparkoogid.




Monday, November 14, 2011

5 minuti pasteet

Hommikul tööle minnes avastasin, et oleks vaja võikusid tööle kaasa teha, aga mitte midagi polnud leiva peale panna. Kuna pannil oli  pannitäis praetud kanamaksasid, (u. 200 grammi) mis on suht odavad ja müüakse külmutatud peast ja mis olid eelmise päeva soojast kanamaksasalatist alles,
(hmm, see retsept koosneb salatilehtedest, tomatitest ja muust toredast värskest kraamist, mida enamasti kodus ei leidu, aga võib panna kõike, mida parasjagu olemas on ja siis maksaviilud kuhja peale)
Igatahes mõtlesin, et kuivad maksaviilud leiva peal poleks sugugi nii ägedad kui pasteet.

Riivisin 1 porgandi ja koorisin 1 sibula ja 2 küüslauguküünt, praadisin pannil läbi, aga nii et kõrbema ei läinud. Läks u 3 minutit kogu tegevus.
Viskasin maksatükid mikserdajasse. Lisasin sinna sortsukese balsamico äädikat, kaks lusikatäit inglise sinepit, natuke sojakastet, soola ja pipart, porgandi ja sibula, natuke kuivatatud peterselli, natuke õli (mul oli ainult nisuiduõli, aga oliivi jm sobivad ka) ja toasooja võid. Kui oleks konjakit või brandit olnud, oleksin seda ka ühe pitsikese pannud. 2 minutit mikserdamist ja pasteet olemas.






Monday, May 9, 2011

Valge kala neljal moel

Mind tabas ohtlik kalarünnak, nimelt jäi kuidagimoodi üle neli kalafileed. Jäi üle sellepärast, et tundus teistele sööjatele eluohtlik ja mürgine. Pärast selle leheküljega tutvumist tundub küll, et seda kala enam poest iialgi osta ei tasu.

Aga noh, on ennegi igasuguseid asju söödud, mis tervislikud pole. Seega otsustasin kokandusliku eksperimendi käigus proovida iga filee isemoodi valmistada.

1. Vürtsikas variant, mis valge kala puhul enamasti on ebasoovitav. Kui tegu on eelnevalt külmutatud kalaga, siis õrna spetsiifilist valge kala maitset nikuinii kätte ei saa.
Määrisin kala koduse piprapastaga kokku ja paneerisin kergelt jahus.- Praadisin.
söödav oli. Kõrvale tegin midagi mahedat- kodujuustu ja jänesekapsa salatit. Jänesekapsaid sai Päikesemäelt.

2. Tillis, hapukoores ja kookospiimas hautatud kala
Lõikasin filee pooleks, panin tillid täies ulatuses kala peale ja keerasin rulli. Klassikaline.
Hautasin hapukoore kookosepiima vedelikus väikesel pannil kaane all ca 20 minutit.
Võibolla palju, aga kala oli paks ka ja rull oli paks.

3. Tatrajahus paneeritud sinepine praekala
Nisujahu ja riivsai on klassikaline värk, mõtlesin, et tatrajahu oleks lahe.
Soola - pipart, meesinepit näpuotsaga üle kala ja mõlemalt poolt jahuseks- pannile. Oli ok.

4. Tomatiga täidetud ja nisuiduõlis ja mirin kastmes praetud kalarull samas praeleemes röstitud päevalilleseemnetega.

Selle kohta peab ütlema, et röstitud päevalilleseemned õigustasid end täiesti. See jaapani mirin kaste ka, sest ilmselt ta sisaldas mett. Tomati rulli keeramine oli ilmseltgelt kunstiline liialdus. Muidu oli nagu tavaline kalarull.

Aga üldiselt loetud artikkel veel värskelt meeles, soovitaks pigem juurviljadega manipuleerimisega riskida, nendega on vähem ohtu, et neid laipadega ja muusuguse keemiaga toidetakse.

Saturday, April 16, 2011

Hummuselummus

Hummus on üks suur lummus.

Ja hummuse sisse võib igasugu asju panna ja kombineerida erinevate asjadega.
Peaks olema iga kord sees mingi oaline või herneline baasmaterjal ja tahinipasta.
Ehk seesamiseemne pasta. Aga tegelikult saab ilma ka, sest see on päris kallis aine.

Viimati tegin siis järgmise hummuse.

1 purk konserv kikerherneid
peotäis värsket koriandrit
supilusikatäis või kaks tahinipastat
poole sidruni mahl
soola pipart, paprikapulbrit jne igasugu maitseaineid mis kätte juhtus.
1 küüslauguküüs
oliiviõli

Ja siis saumikseriga kõik segamini, urr kui hea! Meeles peaks pidama, et kikerherned tuleks korralikult loputada ja nõrutada. Pealegi saab rohkem kui teha kuivatatud kirkerhernestest või ubadest, või läätsedest.

Läätsehummus muide on väga hea kui seal pasta sees on peeeeenikeseks hakitud tomatit ja värsket kurki...
Ja üldse see hummus sobib nii maisikrõpsu peale pidulikul puhul kui leiva ja saia peale lihapasteedi asemel.

Saturday, March 19, 2011

Printsess herneteral

Tegin täna impromeetodil külmutatud hernestest suppi. Toidab küll!

Vaja läks (2-3 inimese ports)
pool pakki külmutatud herneid
veerand pakki külmutatud sojaube (saab ökopoest) aga võib ka ilma nendeta
1 sibul
1 küüslauk
1 suurem porgand
100 g suitsuliha
soola, pipart, tüümiani jne maitseaineid

Herned - oad vette keema, suitsuliha kõrneteks praadida, siis eemaldada pannilt, seejärel kuumutada eraldi samas rasvas riivitud porgand, küüslauk koos sibulaga, sinna sekka ka maitseaineid, et aroomid paremini välja tuleks. Kõik välja arvatud liha lisada potti ja keeta natuke aega ja siis püreestada. Ja siis võib juba serveerida, kõrneid supile visata ja basiilikuga kaunistada. Supile võib panna ka killukese võid peale, või mingit mõnusat maitseõli tilgutada. Väga lihtne keetmine.

Thursday, March 10, 2011

kala kuival maal

Vahel lihtsalt pole poes värsket kala, eriti valget kala pole. Lõhet ei viitsi ka kogu aeg süüa. Siis ostan näiteks külmutatud mintai filee. maksab suht vähe. Vahel on alla hinnatud. Panen kala madalasse kaussi või taldrikule ja valan piimaga üle. Piim võtab külmunud kala maitse ära. Paneerin kala jämeda täistera nisujahuga. Pannil ajan kuumaks sortsu oliiviõli pooleks võiga. Panen kala pannile. praen esimese poole ära. kusagil poolepeal viskan hakitud sibulat ja värsket basiilikut. kalale raputan nüüd alles natuke soola-pipart.

Keeran teise poole. praen hetke ja valan ligi valget veini, suvalist Chardonnayd. Odavaimat. Sortsukese, et ei upuks vaid oleks panni põhjas. paar millimeetrit. siis panen selle kastme sisse ühe teelusikatäie mett ja lasen kõigel korraks veel kuumaks minna ja aurustuda. Oi milline lõpptulemus.
Rukkileival, riisiga, salatiga. peamine aga see puhas kala maitse.

kulus
1 mintaifilee 350 g
pool sibulat
soola pipart
täistera nisujahu võib olla ka riivsai
võid- õli
lillat basiilikut

Saturday, February 19, 2011

Hommikune seenekiusatus

Pealkiri kõlab küll hästi aga teema oli loomulikult see, et šampinjonid hakkasid kapis halvaks minema ja tuli midagi välja mõelda.

Hakkisin nad hästi peenikesteks tükkideks, veel peenemaks hakkisin natuke sibulat, praadisin pisikese panni peal selle kenasti ära, sekka soola pipart.

Siis tegin sellise keskmise paksusega pannkoogitaigna ja valasin õhukese kihina seentele peale ja solberdasin segamini. Ja siis hästi aeglasel tasasel tulel praadisin mõlemalt poolt pruuniks kaas pannil peal.

Peale tegin hapukoorest ja wasabi pulbrist jaapanipärase eesti kastme :)

Seda seenekiusatust ei suutnud korraga äragi süüa, kuigi oli ainult üks väikese panni kook.

Ja siis tuli mõte, et selliseid pannkoogikiusatusi saaksin samal moel veel teha singiga või juustuga või millega iganes, mis kapis pikalt seisab ja kuskile toidu sisse sobituda ei taha.

Loomulikult võib seda kõike lahendada ka klassikaliselt ja tekitada ülepannikook, kuhu sisse kõik täidis panna ja siis torusse keerata.

Aga mind loksutavad rohkem sellised kiusatused.

Sunday, February 6, 2011

Dim Sum

Vanast ajast oli alles jäänud hulgaliselt riisipaberit ja kuskilt olin saanud ka bambusest aurutusnõu. Külmik oli na tühjavõitu, seega otsustasin teha aurutatud riisipaberi pätsikesi, ehk Dim Sum-e

Vaja läks
1 porgand
natuke peakapsast
küüslauku
sibulat
ingverit (1,5 cm)
lihakraami, mul oli praetud kanamaksa.
sojakastet
seesamiõli

Juustunoaga tekitasin kapsast õhukesed viilud, porgandi riivisin võimalikult jämeda riiviga, ingveri riivisin, küüslaugu purustasin ja praetud maksa tükeldasin peenikeseks. Praadisin kõik (ingver sibul küüslauk kõigepealt ja siis ülejäänud) kerges õlis ja tilga sojakastmega pannil läbi, et kõik jäid krõmpsuvad. Paar tilka seesamiõli ka sisse.

Riisipabereid leotasin leiges vees nii, et nad pehmeks läksid. Mässisin juurikasegu ja natuke maksatükke riisilehe sisse ja panin bambusekorvi küpsetuspaberi peale 15. minutiks auru sisse. Riisipaber jäi ikkagi natuke kleepuv, aga üldkokkuvõttes oli täitsa pidulik söök ja hamba all ei karjunud. Kõrvale magushaput tšillikastet või ükskõik mida kodus leidub. Soovitavad teha ka mingi vürtsika pähklikaste - Satay kastet näiteks.

Saturday, January 29, 2011

Baklažaani-paprika-kitsejuustu terriin

Vaja läheb

1 baklažaan (selline sinakasmust, mitte see roheline suvikõrvits)
2 punast paprikat
150 g pehmet kitsejuustu
potitäis basiilikut

Selle roaga on päris kõvasti jändamist. Ideaalis oleks nii baklažaan kui ka paprika grillitud. Kui pole ahju, ajab ka pliidiga asja korda.

Baklažaan lõigata pikuti õhukesteks (max 0,5 cm) viiludeks ja praadida oliiviõlis mõlemalt poolt kergelt pruunikaks. Maitsestada soola ja pipraga. Panna köögipaberile jahtuma ja nõrguma.
Paprikad grillida või küpsetada ahjus tervetena ja siis lõigata 4ks või praadida pannil, pikuti 4ks lõigatult.
Leida mingi ahjuvorm kuhu panna kihiti baklažaanid, paprikad, kitsejuust, basiilikulehed, igat kihti umbes kaks korda.
küpsetada kergelt ahjus ca 10 minutit 200 kraadiga. Jahutada, lõigata terava noaga parajad triibulised lõigud.

Kui ahju pole võib sama asja täiesti külmalt kokku panna ja külmikusse mõneks tunniks kuni ööpäevaks seisma jätta vormi sisse, panna peale mingi raskus. Siis keerata vorm teistpidi ja serveerida kihiline terriin. Kõrvale sobib valge liha või punane kala.
Olen midagi sarnast kuskil puhvetis kunagi söönud, aga täna tegin iseseisvalt iseenese tarkusest. Tarkuseterana- tasuks ära oodata, kuni see asi täielikult jahtub ja isegi külmaks läheb.

Tuesday, January 18, 2011

Elegantne magustoit

Ingveri-pähklikoorikuga praetud banaan vanillijäätisega

Just selline kiirmagustoit, mis rebib sind lahti argipäeva hallusest.
Vaja läheb

1 banaan
Värske ingver max 1cm jupp riivitud
10 pähklit mandlit uhmris purustatud
lusikatäis mett
killuke võid
jäätist

Praadisin banaani ühe külje võis ära, lisasin riivitud ingveri, keerasin banaani teistpidi, lisasin pähkli-mandlipuru ja lõpus lusikatäie mett. Praadisin kuni banaan oli mõlemast küljest pruunikas ja vaatasin, et kõrbema ei läheks. Panin banaani taldrikule, pähkli - ingveri - mee segu selle peale ja jäätisetükid peale sulama.

Lasin hetke jahtuda ja sain vapustustavalt toreda magustoidu. Jahtudes oli pähklimeesegu kergelt karamelline ja banaani peale tekkis kõvem koorik. Nii hea!

Friday, January 7, 2011

ikkagi kollane

Vahepeal on jälle lõhestatud üks kollane kõrvits

Ühest poolest sai suitsune kõrvitsacappuchino
Vaja läks - kogused umbes

Või
kõrvits
suitsuliha või kuumsuitsulõhe
vahuveini
kõrvitsaseemneid
vahukoort
maitseaineid

Kõrvits kuubikuteks ja pannil kergelt võis (ja tilga meega) kuumutada, keeta parajas koguses vees (et ei upuks liiga) potis pehmeks, püreerida. Lisada riivitud suitsujuust ja natuke vahukoort. Viimases keemisfaasis vahustada ja lisada vahuveini umbes klaasikesejagu või rohkem, et supp oleks mõnusa konsistentsiga. Kuumutada keemiseni. Maitsestada soola ja pipraga. Suitsuliha praadida pannil kõrneteks. Kui liha pole siis kuumsuitsu lõhe sobis ka hästi.
Asetada liha või kala taldriku põhjale ja valada üle kõrvitsasupiga. Peale vahustatud vahukoorest mütsike. Röstitud kõrvitsaseemned.

Teine kollane tuli
Pähkline kõrvitsasupp.

Muidu koostises ikka
kõrvits
peenestatud röstitud pähklid ja mandlid
pannil rõstitud suitsulihakõrned ja küüslaugud

Selle tegemine sama mis eelmiselgi, püreestamisehetkel lisada pähklisegu. Hautada koos, püreerida, maitsestada Koguseliselt pähkleid u 1 peotäis. Ja siis vastavalt fantaasiale. Vahukoort võib ka panna peale törtsukese, sobib alati. Kõrvitsaõli piisad supi peal mõjusid kaunistusena, seekord polnud neid seemneid vaja. Pähkel oli niigi tugeva maitsega. Küüslauk muidugi läks magusaks praadimisel.

Hmm, homme on menüüs sama, aga sellele viimasele supile panen pisut kookospiima ja natuke tšillit. Siis saab pähklikõrvitsasupist tšilline kookosekõrvitsasupp.