Monday, December 29, 2014

Õhuline kasukas

Eks kasukaid saab teha mitut moodi, mina proovisin iseenese tarkusest järgmist kombinatsiooni, mis ausalt öeldes sulas suus ja oli igati maitsev.

Vaja läks
1 suurem pastinaak
2 väikest peeti
1 mugulsibul
1/2 valget redist
1 avokaado + sidrunimahla
1 pakk soolaheeringat õlis
3 keedetud muna
hapukoort -majoneesi


Kõik koostisained riivisin, heeringa ja sibula tükeldasin õhukeseks ja muna pressisin kahvliga peenikeseks. Riivitud pastinaagi röstisin pannil kergelt pehmeks ja lasin jahtuda. Riivitud avokaadole segasin hulka sidrunimahla. Ja siis asetasin taldrikule üpris õhukesed kihid - alumine kiht pastinaagist, peale tulid järjekorras- peet, valge redis, avokaado, peet, sibul, heeringas. Tegin kuhjale hapukoore- majoneesi mütsi ja puistasin üle munaga.
Jätkus kolmele inimesele, kõik kes sõid, mõmisesid mõnust, kaasa arvatud ma ise. Head proovimist.

Tuesday, November 11, 2014

Tatrapliinid

Hurmavad ja suussulavad tatrapliinid.
Sellest kogusest saab 8 tükki, sõltuvalt panni suurusest.
Kahele inimesele pearoaks või neljale eelroaks
Vajalikud riistad
1.      Pliinipann, Al + teflonist või malmist, väike (diam u. 110-120 mm) ja tavalisest pannkoogipannist sügavam, et pliin oleks hea paks. Kõlbab ka tavaline malmpann.
2.      Suur kauss, et taignal oleks ruumi kerkida (kerkib umbes 3korda suuremaks).
3.      Vispel, tavaline,elektrilist pole vaja.

Koostis:
·        3 dl piima
·        15 g pärmi
·        1 dl hapukoort või vahukoort
·        ½ tl suhkrut
·        2 dl tatrajahu
·        1 dl nisujahu
·        1 tl soola
·        2 munakollast
·        2 munavalget
·        Palju võid

Juhend
Pliinid pole mingi kiirtoit. Taigen tuleks valmis teha eelmisel õhtul või vähemalt kolm tundi enne küpsetamist. Vajalikud aroomid tekivad ainult siis kui pärmi kerkimiseks antakse piisavalt aega.
Võil on väga oluline roll pliinide tegemisel. Lisaks taignasse segatud sulavõile küpsetatakse neid samuti rohkes võis, see annab pliinidele mõnusa pruunika värvi ja krõbeduse

1.     Sulata pärm leiges piimas. Lisa hapukoor ja suhkur. Sega sisse jahu. Lase taignal vähemalt kolm tundi toasoojas seista. Pliinid on kohevamad kui taigen saab kogu öö rahulikult kerkida. Kui taigen liiga palju kerkib võib ta pealt kinni katta ja külmkappi panna.

2.      Tund enne praadimist tõsta taigen toasooja ja klopi seda kõvasti, et ta saaks taas õhku sisse. Lisa munakollased, sool ja sulavõi (maitse järgi u ½ dl)

3.      Klopi munavalged kõvaks vahuks. Hetk enne praadimist sega munavalged taignasse. Ettevaatust: lisa vaht vähehaaval lusikaga ja sega väga ettevaatlikult tõstes taigent põhjast üles läbi vahu.Mikseri kasutamine on rangelt keelatud!

4.      Küpseta pliinid pannil võis mõõdukas kuumuses mõlemalt poolt krõbedaks, Küpsenud pliinid on tavalistest pannkookidest paksemad (u. 10 mm paksused) Sellegipoolest pole vaja panni valada 10 mm tainast, sest nad kerkivad pisut ka pannil. Kui pliinid on liiga paksud, siis nad ei küpse seest ära. Kui liiga õhukesed, siis  pole nad õiged pliinid.

Kuumad pliinid antakse lauale hapukoore, hakitud sibula, kalamarjaga. Samuti tasuks varuda musta pipart, soola ja sulavõid, mida kallatakse esimesena pliinide peale. Kalamarja asemel sobib pliinide peale ka metsaseenesalat, peedisalat, peeneks hakitud soolakurgi salat ja soolakala. Samuti võib peale panna peeneks hakitud keedetud muna. Joogiks sobib õlu ja loomulikult väiksed külmad napsud. Pliinid on parimad kui nad on äsja küpsetatud, ent neid võib ka enne lauale andmist ahjus 5 min 175 kraadi juures üles soojendada. Kui kipuvad kuivama, vala üle sulavõiga.