Hurmavad ja suussulavad tatrapliinid.
2. Suur kauss, et taignal oleks ruumi kerkida (kerkib umbes 3korda suuremaks).
3. Vispel, tavaline,elektrilist pole vaja.
· 15 g pärmi
· 1 dl hapukoort või vahukoort
· ½ tl suhkrut
· 2 dl tatrajahu
· 1 dl nisujahu
· 1 tl soola
· 2 munakollast
· 2 munavalget
· Palju võid
Võil on väga oluline roll pliinide tegemisel. Lisaks taignasse segatud sulavõile küpsetatakse neid samuti rohkes võis, see annab pliinidele mõnusa pruunika värvi ja krõbeduse
1. Sulata pärm leiges piimas. Lisa hapukoor ja suhkur. Sega sisse jahu. Lase taignal vähemalt kolm tundi toasoojas seista. Pliinid on kohevamad kui taigen saab kogu öö rahulikult kerkida. Kui taigen liiga palju kerkib võib ta pealt kinni katta ja külmkappi panna.
2. Tund enne praadimist tõsta taigen toasooja ja klopi seda kõvasti, et ta saaks taas õhku sisse. Lisa munakollased, sool ja sulavõi (maitse järgi u ½ dl)
3. Klopi munavalged kõvaks vahuks. Hetk enne praadimist sega munavalged taignasse. Ettevaatust: lisa vaht vähehaaval lusikaga ja sega väga ettevaatlikult tõstes taigent põhjast üles läbi vahu.Mikseri kasutamine on rangelt keelatud!
4. Küpseta pliinid pannil võis mõõdukas kuumuses mõlemalt poolt krõbedaks, Küpsenud pliinid on tavalistest pannkookidest paksemad (u. 10 mm paksused) Sellegipoolest pole vaja panni valada 10 mm tainast, sest nad kerkivad pisut ka pannil. Kui pliinid on liiga paksud, siis nad ei küpse seest ära. Kui liiga õhukesed, siis pole nad õiged pliinid.
Sellest kogusest saab 8 tükki,
sõltuvalt panni suurusest.
Kahele
inimesele pearoaks või neljale eelroaks
Vajalikud riistad
1. Pliinipann, Al + teflonist
või malmist, väike (diam u. 110-120 mm) ja tavalisest pannkoogipannist sügavam,
et pliin oleks hea paks. Kõlbab ka tavaline malmpann.2. Suur kauss, et taignal oleks ruumi kerkida (kerkib umbes 3korda suuremaks).
3. Vispel, tavaline,elektrilist pole vaja.
Koostis:
·
3 dl piima· 15 g pärmi
· 1 dl hapukoort või vahukoort
· ½ tl suhkrut
· 2 dl tatrajahu
· 1 dl nisujahu
· 1 tl soola
· 2 munakollast
· 2 munavalget
· Palju võid
Juhend
Pliinid pole mingi kiirtoit. Taigen tuleks valmis
teha eelmisel õhtul või vähemalt kolm tundi enne küpsetamist. Vajalikud aroomid
tekivad ainult siis kui pärmi kerkimiseks antakse piisavalt aega.Võil on väga oluline roll pliinide tegemisel. Lisaks taignasse segatud sulavõile küpsetatakse neid samuti rohkes võis, see annab pliinidele mõnusa pruunika värvi ja krõbeduse
1. Sulata pärm leiges piimas. Lisa hapukoor ja suhkur. Sega sisse jahu. Lase taignal vähemalt kolm tundi toasoojas seista. Pliinid on kohevamad kui taigen saab kogu öö rahulikult kerkida. Kui taigen liiga palju kerkib võib ta pealt kinni katta ja külmkappi panna.
2. Tund enne praadimist tõsta taigen toasooja ja klopi seda kõvasti, et ta saaks taas õhku sisse. Lisa munakollased, sool ja sulavõi (maitse järgi u ½ dl)
3. Klopi munavalged kõvaks vahuks. Hetk enne praadimist sega munavalged taignasse. Ettevaatust: lisa vaht vähehaaval lusikaga ja sega väga ettevaatlikult tõstes taigent põhjast üles läbi vahu.Mikseri kasutamine on rangelt keelatud!
4. Küpseta pliinid pannil võis mõõdukas kuumuses mõlemalt poolt krõbedaks, Küpsenud pliinid on tavalistest pannkookidest paksemad (u. 10 mm paksused) Sellegipoolest pole vaja panni valada 10 mm tainast, sest nad kerkivad pisut ka pannil. Kui pliinid on liiga paksud, siis nad ei küpse seest ära. Kui liiga õhukesed, siis pole nad õiged pliinid.
Kuumad pliinid antakse lauale hapukoore, hakitud
sibula, kalamarjaga. Samuti tasuks varuda musta pipart, soola ja sulavõid, mida
kallatakse esimesena pliinide peale. Kalamarja asemel sobib pliinide peale ka
metsaseenesalat, peedisalat, peeneks hakitud soolakurgi salat ja soolakala.
Samuti võib peale panna peeneks hakitud keedetud muna. Joogiks sobib õlu ja
loomulikult väiksed külmad napsud. Pliinid on parimad kui nad on äsja
küpsetatud, ent neid võib ka enne lauale andmist ahjus 5 min 175 kraadi juures
üles soojendada. Kui kipuvad kuivama, vala üle sulavõiga.