Sunday, May 6, 2012

Nõgesepesto

Nõgesed!
On kevaditi kõvad tegijad, sest annavad ikka ohjeldamatult rammu.
Seetõttu on olnud tore teha nõgesepestot:

suur peotäis noori nõgeseid
100 g parmesani või muud kõva juustu
oliiviõli
pool sidrunit ja tema mahl
50 g pähkleid. mul kreeka.

soola, pipart ja 2 küüslauguküünt.

mikserisse ja kogu see ilu röstleiva või sepiku peale.

maitsemeelte ergutamiseks võib sama asja teha naatide noorikutest, kerge basiilikulisandiga, ja ka võililledest ja nurmenukulehtedest. Aga rahvas räägib, et maltsast saab kõige parem, sest Pädaste  kokad olla viimati maltsapestoga merekivil kõik gourmet konkursid kinni pannud.

Tuesday, April 3, 2012

Krehvtine gemüüse ja mahlased kotletid

Jah, nendeks õhtuteks kui kartul ja riis ja makaronid on out ja tomatid on juhtumisi poes üliodavad, ja neid on kodus palju, on mul alati hea plaan varuks.

Tuleks vaid varuda: 
1 porgand
1 sibul
1/2  suvekõrvitsat
1 tšillikaun
1/8 kapsast
4 tomatit
maitserohelist
küüslauku või ingverit (1cm)
soola, pipart ja suhkrut maitse järgi.
natuke võid

Kõik riivida või hakkida. Tšilli hästi peeneks. Sibul ja tšilli ja küüslauk v. ingver õli sisse pannile, siis porgand ja kapsas ja maitseroheline. Kõige viimastena hakitud suvekõrvits ja tomatid ja kui on siis lõpuks ka natuke magushaput tšillikastet. Valada potti kokku, lsiada natuke vett  ja hautada u 15 minutit kaane all.

Ja kui selle kõige kõrvale on hangitud ka pakike hakkliha, siis on luksus täielik, sest saab teha kotlette!

Taignasse
300 g hakkliha
1 sibul
1 porgand
2 keskmist tomatit
1/2 suvikõrvitsat
maitseaineid- küüslauk, petersell, till jne
soola pipart

Saab teha kotletid pannil valmis täitsa ilma munata kui kõik asjad piisavalt peeneks riivida ja hakkida.








Wednesday, January 11, 2012

Preemia

Kui on väga vaja ennast premeerida ja raha napib, aga u 5 ühikut võiks välja käia, siis minu jaoks on juba mitmeid aastaid hõrgutav preemia üks järgmine salat. Kogus on kahele.

karbike rukkola salatit
2 pirni
1 suitsukana rind või koib. (ideaalvariandis suitsetatud part muidugi, aga Eestist seda ei saa ilmselt)
seesamiseemned kui on.
Kaste: Balsamiäädikas - mesi- oliiviõli

Monday, January 9, 2012

salatiorgia

Kommodor on viimasel ajal köögis kõvasti sušimeisterdamise oskusi arendanud, aga kuna neid trikke leidub igal pool, siis ei hakka neid siia kirja panema. Panen iseenesele meelespidamiseks kirja faktid, mis kipuvad õhtuste salatite tegemise juures meelest minema.

Õhtused kerged salatid -põhi: jääsalat v lehtsalat, tomat, kurk, maitserohelised, ja muud rohelised taimed (spinat, rukkola jt)  teevad hõrgutiseks järgmised koostisained:
(kombineerida eraldi vastaval salati iseloomule ja külmkapi võimalustele ja kõiki korraga pole mõtet panna :)

röstitud kõrvitsaseemned
röstitud päevalilleseemned
kergelt küpsetatud kitsejuust
mozzarella
fetajuust
mee ja küüslauguga praetud kanafilee
peeneks hakitud ja praetud kanamaksaribad
avokaado
riivitud parmesanilaastud
röstitud šampinjonid
kerges õlis või võis praetud värsked sojaoad (müüakse ökopoes külmutatult)
peeneks hakitud tsitruselised- mandariini, greibi, apelsinitükid
ananassitükid
hakitud maasikad, virsikud, mangod ja pirnid ja muud magusad mõnusad marjad või puuviljad  isegi kui neid on hästi natuke
 kõikvõimalikud kalad, tuunikalakonserv, lõhe, forell ja muud graavikalad, soolakalad ja
ja isegi kodujuust!


Vahel piisab ka kui sellele salatipõhjale on peale panna ainult üks v kaks neist komponentidest.
Ja selle kõik teeb rõõmsamaks loomulikult täiesti tavaline
sidruni-mee-oliiviõli kaste
õli-sinepi-mee-sidrunikaste 

sidruni võib asendada ka mõne magusama tsitruselisega ja mesi ära jätta.