Saturday, March 19, 2011

Printsess herneteral

Tegin täna impromeetodil külmutatud hernestest suppi. Toidab küll!

Vaja läks (2-3 inimese ports)
pool pakki külmutatud herneid
veerand pakki külmutatud sojaube (saab ökopoest) aga võib ka ilma nendeta
1 sibul
1 küüslauk
1 suurem porgand
100 g suitsuliha
soola, pipart, tüümiani jne maitseaineid

Herned - oad vette keema, suitsuliha kõrneteks praadida, siis eemaldada pannilt, seejärel kuumutada eraldi samas rasvas riivitud porgand, küüslauk koos sibulaga, sinna sekka ka maitseaineid, et aroomid paremini välja tuleks. Kõik välja arvatud liha lisada potti ja keeta natuke aega ja siis püreestada. Ja siis võib juba serveerida, kõrneid supile visata ja basiilikuga kaunistada. Supile võib panna ka killukese võid peale, või mingit mõnusat maitseõli tilgutada. Väga lihtne keetmine.

Thursday, March 10, 2011

kala kuival maal

Vahel lihtsalt pole poes värsket kala, eriti valget kala pole. Lõhet ei viitsi ka kogu aeg süüa. Siis ostan näiteks külmutatud mintai filee. maksab suht vähe. Vahel on alla hinnatud. Panen kala madalasse kaussi või taldrikule ja valan piimaga üle. Piim võtab külmunud kala maitse ära. Paneerin kala jämeda täistera nisujahuga. Pannil ajan kuumaks sortsu oliiviõli pooleks võiga. Panen kala pannile. praen esimese poole ära. kusagil poolepeal viskan hakitud sibulat ja värsket basiilikut. kalale raputan nüüd alles natuke soola-pipart.

Keeran teise poole. praen hetke ja valan ligi valget veini, suvalist Chardonnayd. Odavaimat. Sortsukese, et ei upuks vaid oleks panni põhjas. paar millimeetrit. siis panen selle kastme sisse ühe teelusikatäie mett ja lasen kõigel korraks veel kuumaks minna ja aurustuda. Oi milline lõpptulemus.
Rukkileival, riisiga, salatiga. peamine aga see puhas kala maitse.

kulus
1 mintaifilee 350 g
pool sibulat
soola pipart
täistera nisujahu võib olla ka riivsai
võid- õli
lillat basiilikut